Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Története:

A selkirk rex új szereplő a macskavilágban. Eredetileg az Egyesült Államokban fedezték fel. Franciaországban többféleképpen is nevezik: “a bárányka macska”, “a macska báránybőrben”, illetve “a doromboló bárány”. A selsirk rex kicsit úgy néz ki, mint egy összeborzolt játékmackó, és valóban, egy igazán ölelgetnivaló macska. Szándékos mutáció eredménye, hogy minden egyes szőrszál (a főszőrzet, a felső és az aljszőrzet esetén is) enyhén göndörödik, és a bunda tapintása nagyon puha. Erős és meglepően nehéz macska benyomását kelti. A nőstények könnyebbek lehetnek, de megjelenésük nem lehet kecses.

Általános megjelenése:

Mérete a közepestől a nagyig terjedhet. Arányos macska, erőteljes, izmos testalkattal, amely inkább tégla alakú, mint kocka, de nem hosszú. A hát egyenes, a far irányában enyhén emelkedik. A vállak és a csípő ugyanolyan szélesek. A fej kerek és széles, telt pofa részekkel és feltűnő bajuszpárnákkal. A száj körüli rész fele olyan hosszú, mint széles. A fülek közepes méretűek, és egymástól távol helyezkednek el. A tövüknél szélesek, a hegyüknél vékonyabbak, és bele kell férniük egy, a fej körül képzeletben húzott körbe. A szőrcsomók, ha vannak, göndörek. A szemek nagyok, kerekek, egymástól távol ülnek, és nem lehetnek sem mandulavágásúak, sem oválisak, ehelyett a belső és külső szemsarkaknak egy vonalban kell állniuk egymással. A lábak mérete a közepesen hosszútól a hosszúig terjedhet, a mancsok nagyok és kerekek. Az erőteljes farok közepesen hosszú, és jól aránylik a testhez. A tövénél erős, a vége se nem hegyes, se nem csonka.
A bunda két változatban fordul elő: lehet rövid és hosszú szőrű. A kettő közti különbség leginkább a farkon és a nyak körüli fodron észrevehető. A rövid szőrűnél a farkon lévő szőr ugyanolyan hosszú, mint a test többi részén: kb. 2,5-5cm. A farkon lévő fürtök testesek és szorosan simulnak a testhez. A nyakon lévő szőrzet ugyanolyan hosszú, mint a test többi részén. A hosszú szőrű változatnál a farkon lévő fürtök tollszerűek, és elállnak a tényleges farok résztől. A nyakon lévő szőr is hosszabb, és keretbe foglalja az arcot. Mindkét változatnál a bunda puha, testes, dús és feltétlenül göndör. A szőrzet sűrű, vastag, és még elszórtan sincsenek rajta foltok. Az egyes fürtök véletlenszerűen helyezkednek el a testen, nem hullámosak, és általában csomókban jelennek meg. A nyakon, a farkon és a hasi tájékon található fürtök feltűnőbbek lehetnek.


forrás:www.whiskas.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.