Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Abesszin macska története:

 

A vad kinézetű abesszin igazán elbűvölő macska, és régóta nagy kultusz övezi. Egy valódi istennő a macskák között. Az abesszin rendkívül kommunikatív, és akkor a legboldogabb, ha emberek közt lehet. Általában nagyon kedves, élénk és vidám. Eléggé lehangolttá válik, ha sokáig magára hagyják.

Bizonyított tény, hogy az abesszin az egyik legrégebbi macskafajta a világon. Számos legenda és történet kering az eredetével kapcsolatban. Állítólag egy angol hajó vitt 1860-ban Abesszíniából Angliába egy aranybarna macskát, akinek borostyán szemei voltak. Más források egy angol katona feleségéről szólnak. A katona Abesszíniában állomásozott, és ő hozta Európába a macskát 1860-ban. Amit biztosan tudunk, hogy a mai abesszin egy angol tenyésztési program eredménye. A fajta világszerte csak a II. világháború után lett ismert. Miután amerikai tenyésztők tovább fejlesztették az abesszin jellemzőit, a fajta ismét megvetette lábát Európában az 1980-as években, majd gyorsan széles körben el is terjedt.

Általános megjelenése:

Közepes méretű macska erős izomzattal és ruganyos testtel, valamint hosszú, karcsú és inas lábakkal. A hosszú farok teljessé teszi a tökéletes harmónia benyomását. A közepes méretű fej tompa ék alakú, erős állal és szájkörnyékkel. Az orrnak teljesen egyenes vonalúnak kell lennie. A fülek a fültőnél szélesek, a hegyüknél elállóak és kerekek, gyakran található rajtuk kis szőrpamacs. A fej kinézetét csak tökéletesebbé teszik a nagy, kifejező, mandulavágású szemek, amelyek borostyánsárga vagy borostyánzöld színben ragyognak. A rövid bunda szorosan simul a testhez, kevés aljszőrzettel. A fajta egyik jellegzetessége az “abesszin gyűrűzöttség”: minden egyes szőrszálon sötét, illetve világos csíkok váltakoznak. Bár mindig a természetes színű abesszin lesz a kedvenc, az elmúlt években jelentősen bővült a fajta színeinek köre. Az abesszin egészséges és erős, annak ellenére, hogy fajának képviselői gyakran szenvednek a progresszív retinasorvadástól (RTA), amely öröklött betegség. Éppen ezért ha abesszin kiscicát szeretnénk, fontos, hogy megvizsgáltassuk, mentesek-e a szülei az RTA-betegségtől.

 

forrás:www.whiskas.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.